Excursió a la Font de l’Ermetà i a l’Ermita de Sant Vicenç del Bosc i la Font de Sant Vicenç

Des del restaurant, ens caldrà prendre el camí que queda darrera la casa, senyalitzat per una banderola que indica Sol i Aire. Just a l’inici, surt un corriol a mà dreta, que trobareu marcat amb pintura groga i blanca, ja que és un sender catalogat com a Petit Recorregut (PR C-38) per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

La primera parada serà a la Font de l’Ermetà, que hi haurem arribat passant per la carena tot travessant-la. L’indret és especialment bell, la grandiositat d’unes alzines centenàries, donen un ambient de frescor ja que hi deixen passar poca llum solar.

Reprenent el camí del P.R., continuem endavant fins a trobar les ruïnes de l’Ermita de Sant Vicenç del Bosc. La trobem referenciada al segle X en concret l’any 955.

El precepte del Rei Lotari confirmant tots els bens del Monestir de Sant Cugat, l’any 986, tornava a esmentar l’ermita com a propera a la vil·la de Cercedol (petit nucli de poblament de la contrada a l’època medieval). A mitjans del segle XI, l’ermita ja s’havia constituït com a parròquia. Durant els dos segles següents va anar prenent importància. No és fins el 1347 que una donació per restaurar el sostre de la capella, fa que algú se’n cuidi regularment. Però cap a finals de segle, la parròquia va anar perdent status i va quedar inclosa dins la de Sant Pere d’Octavià. Algunes de les imatges es conservaren a la rectoria de Sant Cugat, d’altres són al Museu Diocesà de Barcelona.

         

L’any 1981 es va emprendre una campanya de neteja i recuperació de l’entorn, es van redescobrir les restes de dos murs, la base semicircular de l’absis i el sòl de la nau format per grans pedres de pissarra, també un fragment d’altar i un bloc de pedra fosca que podria ser una pica circular. El Consorci del Parc de Collserola hi va posar una placa explicativa que trobareu al costat de les ruïnes.

La Font de Sant Vicenç es troba a la mateixa Vall de Can Gordi, molt a prop de l’ermita. No trobareu indicacions de banderola des del punt on arribareu, però no és difícil de trobar ja que és a uns escassos 50 metres de l’ermita.

 

Durada: 50 minuts (anada)
Distància: 2 km
Dificultat: mitjana-alta. Corriol estret amb desnivells
Veure mapa